Administreras av ProVoka.

Diagrammet visade...

... antalet omkomna piloter i Svenska flygvapnet. Rätt svar är således B.Sexhundratjugofem namn. Efter andra världskrigets slut. Antalet piloter som dött i svenska flygvapnet. Namnen finns i en minneshall på Östermalm i Stockholm. Det är ingenting man vill prata om. Det är genant. Så många – sexhundratjugofem stycken – piloter har omkommit i det svenska flygvapnet. Efter andra världskriget.

Därtill ungefär fyrahundra besättningsmän. 

En handfull dog när deras plan, som var på spionuppdrag, sköts ner av Sovjetunionen. Resten dog i övningar. Fler än tusen män. Söner, bröder, fäder.

Då Europa firade att kriget var slut påbörjades de år då Saab fick ständigt nya order att leverera flygplan som ersättning för de som störtat. Dåliga plan, åtminstone i relation till hur de användes av det svenska flygvapnet.

I minneshallen kan man läsa: "De älskade inte sitt liv mer än att de kunde gå i döden." Det känns som ett hån, berättar döttrar till två av dem som gick i döden som ung pappa.
 

Du kan besöka den glömda och gömda minneshallen som finns i Tre Vapen på Banérgatan 62 i Stockholm - men du måste ha med dig legitimation. 

Tillbaka till blogginlägget.