Krönika i vargatider

 Krönika införd i Katrineholms Kuriren 20 december 2010.

Varg. Bara ordet väcker känslor. Lite varstans i Sverige läggs nu protestlistor ut. Man vill stoppa steg 2 i den tvåstegsraket som inleddes med förra vinterns jakt då ungefär 10- 000 jägare fällde 21 vargar på något dygn. Och tyvärr också på måfå.

Uppgörelsen i riksdagen innebar således två steg: för det första avskjutning av varg med motivet att ta bort dålig arvsmassa, för det andra att plantera in varg med nya friska gener. Om detta var allt från Jägarförbundet och lantbruksorganisationer till majoriteten av politiker överens.

Men. Nu, när man fått skjuta varg – läser man Jaktjournalen så handlar det för några om ren upphetsning - så finns det de som inte vill fullfölja uppgörelsen. Vilket leder till protestlistor mot inplantering av ny varg. Jag hade haft större respekt om man redan före vinterns jakt protesterat mot uppgörelsen. Själv var jag motståndare till hela uppgörelsen, bland annat därför att man riskerade att skjuta fullt friska djur. Men också för att det naturligtvis skulle bli protester inför utplanteringen.
Varg. Finns det något djur som kringgärdas av så mycket föreställningar? Medan den för människan betydligt farligare björnen blivit gosedjur för barn och besjungen av allt från Elvis (Teddy Bear) till Lasse Berghagen (Teddybjörnen Fredriksson) så har vargen i allt från Gösta Berlings saga till Rödluvan beskrivits som ett hotande, rent av djävulskt, rovdjur. I en ny bok av journalisten Henrik Ekman (Varg, den jagade jägaren) berättar han om debattörer som rasande kallat vargen för skogens Saddam Hussein.

Förresten intervjuar jag Henrik Ekman om boken i- morgon (tisdag) klockan 19.00 i Kunskapskanalen. Tillägg: Se här.

Hur har det kunnat bli så här? Vargen är rädd för människor. Det är därför man i många länder under hundratals år låtit småbarn vakta får. Det är därför några av mina vänner från andra länder skrattar åt den svenska debatten – varg uppfattas i till exempel Rumänien mer som vi uppfattar skatan, den är tjuvaktig, men inte farlig. I Rumänien finns 2- 500 vargar.

Senast varg dödade någon i vårt land var 1821. Gysingevargen gick till anfall mot barn. Tio barn dödades, flera andra skadades. Det var oerhört. Vad var detta för varg? Jo, den hade växt upp bland människor. Den ingick i en kull med vargungar som brukspatron Jean Henrik Bedoir höll i sin trädgård. Hans fru Catarina pysslade om dem, barnen lekte med dem. Men fullvuxna vargar är inte lika kul att hålla, de kostar en hel del, de äter mycket. Så vargen kom lös. I en tid när det fanns mycket dåligt med älg och rådjur. Och den frisläppta vargen hade aldrig fått lära sig jaga.

Vad är då vargen för något? Ja, trots att den utmålats som djävulens gårdvar i folksagorna så lever den enligt traditionellt kyrkliga dygder... Hona och hane lever i livslånga relationer, de är i regel trogna hela sitt liv – ja, till och med flera år efter sin partners död. De är sociala, läraktiga, samarbetsinriktade och rent av ganska politiskt korrekta - honan tar initiativet till jakt, det är honan som väljer revir. Hanen drar sig inte för att ta över honans huvudansvar för ungarna om mamman skulle dö.

Jägare är förstås lagom förtjusta i att en vargflock, eller ensamt strövande varg, kan ta upp emot 90 älgar på ett år. Om den gillar älg. Vildsvin, som blivit ett allt större problem i allt större delar av Sverige, skulle kunna hållas inom rimligt stort omfång om någon vargfamilj får smak för det. För övrigt har vildsvin skadat och dödat fler hundar än vargar gjort de senaste åren.

Men hästar och får då? I en tid när det uppträtt människor som ägnar sig åt att misshandla hästar – tydligen av sexuella skäl – så känns hotet från varg kanske begränsat… Men visst finns det. Det vore ohederligt att förneka detta. I- dag finns det dock bra vargskyddande stängsel, men det kräver att djurägarna håller stängslen under regelbunden uppsikt och ser till att elen inte försvagas genom buskage etc. Det blir mer jobb. Så är det. Inget att förneka. Förmodligen behöver stängselbidragen höjas om man ska någotsånär acceptans hos djurägare. Jag vet, jag har självt låst in får på nätterna när varg varit i trakterna av där jag bott.

Jakthundar då? Ja, jägarna själva kommer nog även i fortsättningen att vara ett större hot mot sina hundar. Under de senaste 13 åren har försäkringsbolaget Agria betalat ut ersättning för 154 hundar som skadats eller dödats av varg. Samtidigt betalade man ut ersättning för 252 hundar som vådaskjutits av jägare! Under de senaste 13 åren har cirka 13- 700 hundar dödats eller allvarligt skadats i trafiken, enligt samma försäkringsbolag. Det är lätt att svälja kameler och sila mygg…
Säga vad man vill: varg är ett fascinerande djur. Det borde både vargvänner och vargfiender kunna enas om. Hur ska vi kunna kräva att andra länder ska bevara den utrotningshotade tigern, om vi inte själva ens förmår hålla 250 vargar?
Krönika införd i Katrineholms Kuriren 20 december 2010. 

Tillbaka till www.schlaug.blogspot.com