En personliga berättelse om MP:s historia - och därmed delar av min egen - inför dubbelt 40-årsfirande

Del 1: DET NÄRMAR SIG JUBILEUM - MP FYLLER 40 ÅR

Publicerat 6/9 2021 på www.schlaug.blogspot samt på FB.

Den 20 september för 40 år sedan bildades Miljöpartiet. Det skedde i Örebro. I den klassiska Katedralskolan. 216 människor från när och fjärran var samlade. Skolgården fungerade som världens bästa parkeringsplats. Ni anar inte vad som hände där...

Avser att skriva ett tiotal artiklar om Miljöpartiets historia - och därmed också delvis min egen - de närmsta veckorna. Hoppas gå i mål just den 20 september. Eller om det blir den 19:e. Det var nämligen då, på den där parkeringsplatsen, jag träffade Lena - vi har varit livskamrater i snart 40 år.

Det var en vacker dag, höstsol. Jag steg ur min bil. Ur bakdörren på en bil som parkerade bredvid steg en rödhårig tjej ut. Vi tittade på varandra. Och sen var det klart. Det skulle bli vi. Allt annat var otänkbart. Så enkelt kan det vara.

När vi åkte hem dagen därpå hade vi inte bara varandra, vi hade ett parti också. Efter några år fick vi en dotter, sedan en son, sedan gifte vi oss 1986. Lena med maskrosor i håret, på bordet fanns maskrosvin. Då hade jag blivit språkrör. Mot alla odds.

BERG- OCH DALBANA IN OCH UT OCH IN
Ni ska veta att det för 40 år sedan uppfattades som ett omöjligt projekt att i Sverige få in ett nytt parti i riksdagen. Det fanns fem partier, de täckte in allt som behövde täckas in, meddelade SVT:s politiska kommentator. Han hette Olle Söderlund.
 
Ännu fanns inget annat än SVT. Vid ett tillfälle, när jag just blivit vald till språkrör fyra år efter bildandet, ringde han förresten och frågade om jag kunde välta några telefonkiosker eller nåt som gjorde sig bra i teve, då kunde han tänka sig att göra ett inslag. Vi tyckte inte om Olle Söderlund...

Det blev bättre med åren. Men det krävdes tre valrörelser för att MP, som första nya parti på 70 år, skulle komma in i riksdagen. Jag hade förmånen att få vara språkrör då. Tillsammans med eldsjälen Eva Goës.

Vi slet, kan jag berätta. Precis som så många gjorde lokalt. Ideellt. Ibland till stora kostnader. Både ekonomiska och personliga.

Tror inte att så många av dagens aktiva partister kan föreställa sig hur det var. Hur stort motståndet var, vilka små tekniska resurser som fanns (skrivmaskin, tippex, stencilapparat, frimärksbrev och fast telefon).

Dessvärre åkte partiet ur riksdagen efter en enda mandatperiod. Också det som första parti.

Tre år senare - mandatperioderna var tre år - kom vi tillbaka. Återigen som första parti. Jag hade fått uppdraget att vara ett av språkrören då också. Nu tillsammans med Marianne Samuelsson.

VILKA VAR VI - VAD VILLE VI?
Miljöpartiet bildades av ett antal glada amatörer, engagerade strulnissar, besvikna kärnkraftsmotståndare, halvflummiga grönavågare samt en och annan vilsen folkpartist.

Det är ungefär den bilden man kan få om man följde den mediala bevakning av partiets tillblivelse. Det ligger väl nåt i det.

Men en bättre bild är att partiet bildades av en samling människor som ville stoppa hotet mot livsmiljön och bygga upp en alternativ ekonomi med hjälp av en annorlunda typ av politiker.

Vi skulle inte bli som de andra. Vare sig vad gäller politik eller organisation. Inga partiledare, ingen partistyrelse, könskvotering till alla utskott och arbetsgrupper. Stadgar mot karriärism och politiskt mångsyssleri.

Petra Kelly - en av Die Grünens riktigt stora - menade att gröna partier måste vara antipartipartier. Die Grünen var det första gröna partiet som bildats. Inte minst som reaktion mot Natos beslut om att placera ut långdistansrobotar i Västtyskland. Och som motståndare till kärnkraft.

Kärnkraft... alltid denna kärnkraft. I Sverige hade vi 1980 avhållit en folkomröstning om sådan. Kärnkraftsmotståndarna i Linje 3 hade förlorat. Dessvärre.

Valkampanjen hade inte bara handlat om teknikaliteter, uranbrytning, upparbetning, avfall och risker. Den hade handlat om samhällsmodell. Och synliggjort en annan politisk skala än den röd-blå: nämligen den där decentralisering, småskalighet, miljö och livskvalitet stod mot centralisering, storskalighet, materiell och ekonomisk tillväxt.

En ny skala blev tydlig. En grå-grön. Det saknades ett parti på skalans gröna sida. Vilket föranledde en avhoppad folkpartist att ta initiativ till ett.

EN FOLKPARTIST SOM BLEV FÖRBANNAD
Folkpartisten var Per Gahrton. I sin bok Det Behövs ett Framtidsparti skrev han följande:

”Ett par veckor före valdagen 1979 (Per var fortfarande folkpartist) ägde de årliga antikärnkraftsdemonstrationen mot Barsebäck rum. Den avslutades hemma i Lund. Jag deltog inte. Jag stängde in mina känslor och följde det konventionella förnuftets, dvs partitaktikens och partipiskans lagar. När jag försökte springa av mig min oro i Stadsparken kunde jag höra talkörerna över hustaken: Barsebäck - Väck! Jag kunde skymta dem, tio tusen, femton tusen eller kanske tjugo tusen, några hundra meter bort från Bantorget när jag rusade förbi den gamla badhusruinen. Jag svettades ymnigt och kände en sorts befrielse som om strömmarna från mitt inre kunde svepa med sig allt ruttet och förljuget ur det becksvarta hål som hos partipolitiker sitter på själens plats.”

I sin dagbok skrev han - på ryska för att försvåra tjuvläsning - i februari 1980: “Varför inte ett nytt parti?”. Månaden efter började han skriva boken Det behövs ett Framtidsparti. Och i juni skrev han på DN-debatt att det var dags för ett nytt politiskt parti. Som inser att “tillväxtsamhället har sin egen undergång inbyggt i sig”.

Det var den artikeln jag, Lena och många andra gick igång på.

AKTIONSGRUPPEN FÖR ETT MILJÖ- OCH FRAMTIDSPARTI
En aktionsgrupp bildas. Med en ledningsgrupp. Arbetet kring detta finns väldokumenterat i Valentin Sevéus bok "Från ord till handling" och i Pers bok "Det gröna genombrottet". Det var ett liv och ett kiv i ledningsgruppen. För att uttrycka det diplomatiskt. Men, med facit i hand: det var kreativt!

Aktionsgruppen hade till slut 1500 medlemmar. Sex regionala kontor. Lokalavdelningar eller kontaktpersoner på 57 orter. Två av orterna var Vingåker och Eskilstuna. Där huserade Lena och jag - en nittonårig rödhårig tjej som engagerat sig i folkomröstningen om kärnkraft och en grönavågare utflyttad till landet från Stockholm i början av 70-talet.

Arbetet i Aktionsgruppens ledning ledde fram till det partibildande mötet i Örebro den 19-20 september 1981.

När vi anlände lyste höstsolen på världens vackraste parkeringsplats. Det kändes som vår i luften…

1 Lena Rosén, som var för ung för att rösta i folkomröstningen men som arbetade för Linje Tre.
2. Per Gahrton under det partibildande mötet - han höll så låg profil som möjligt eftersom han inte ville att partiet skulle beskrivas som Gahrtonpartiet.
3. Möteshandlingarna - handskriven framsida, stencilerade blad...

PS! 
Lite extra nördigt på köpet: Många intressanta personer dyker upp i dokumenten från tiden före partibildningen. 
Här några exempel:
¤Sven Anér, journalist som arbetat på DN. Lena och jag lånade pengar till lunch av honom
¤Greger Hatt, blev så småningom talskrivare till Ingvar Carlsson.
¤Hans Granqvist, entusiast och Sveriges Radios röst i Hongkong.
¤Lasse Lidén, mannen med Staffans Stollar.
¤Maj Ödman, känd radioröst med stort socialt engagemang.
¤Hannes Alfvén, fysikern, kärnkraftsmotståndaren och nobelpris-tagaren med det stora hjärtat, som ringde och stöttade när det var som värst under tiden som språkrör på 80-talet.
¤Claes Lissenko, till Östra Granhed utflyttad stockholmare som tidigt utsåg sin gård till kärnvapenfri zon och den som ordnade lokal för det första större mötet som Aktionsgruppen hade.

 
 
Del 2 
IFRÅN MORGONDAGENS SLÄKTLED HAR VI JORDEN SOM ETT LÅN...
Publicerad på blogg och FB den 7/9 2021

Tänk dig närmare 200 entusiastiska människor som reser sig upp och sjunger en text till Beethovens nionde symfoni. Texten, skapad av Roland von Malmborg, finns snyggt handskriven på en drygt 2 meter lång rullgardin. Så här börjar den:
 
Ifrån morgondagens släktled har vi jorden som ett lån,
varsamhet ska ge naturfred, skövling ska vi bort ifrån.
Jordens gåvor ska blott brukas,
ej förbrukas från idag
låt vår stelhet nu uppmjukas
jämlikhet blir hjärtelag…

Kan du tänka dig detta så kan du få en känsla av hur det var på det möte där Miljöpartiet bildades den 20 september 1981.
 
Låten var partisång under de första tjugo åren. Sedan tyckte någon sorts “realist” att det kändes flummigt att sjunga på kongresser och den försvann. Därmed styckades en liten bit av partisjälen bort, tycker jag.

När Lena och jag gifte oss vid Hjälmarens strand 1986 så sjöngs den givetvis. Med maskrosvin på borden och med krans av maskrosor i brudens hår.

Som parentes kan nämnas att det kunde blivit Världen är vår, inspirerad av Rolling Stones Dandelion, som blivit partilåt. r sjungs maskrosens lov av Kenta Gustavsson. Och visst är texten fin: 

Jag är ordningens skräck
och mina gyllene färger är styrkans sigill
Min mjölkvita rot är det få 
som kan rå på
Mina ulliga frön 
kan sända solens 
budskap i vind vart jag vill.
Min mjölkvita rot är det få 
som kan rå på.


VARE SIG GAHRTONPARTI ELLER ENFRÅGEPARTI
Det fanns ingen kursbok i hur ett parti skall byggas när närmare 200 individer från när och fjärran samlades för att ta beslutet att bilda Miljöpartiet. Och inte blev det lättare när initiativtagaren själv låg så lågt som möjligt. För det gjorde Per Gahrton. 

Jag skrev i antologin Maskrosbarn att Per, som satt längst fram till höger i aulan, visade sig vara nästan blyg. Han som kunde dra fram med motorsågar i debatterna! I sin bok Det gröna genombrottet förnekar han detta och hävdar att det där med blyg bara var ett sken för att tvätta bort pratet om Gahrtons parti. Han skriver: “En sådan etikett skulle sänka hela projektet”. Skulle man kunna skandalisera Per så skulle hela partiet skadas.

Jo, Per var kontroversiell. Lustigt nog mest avskydd i sossetidningar, som stundom frossade i elakheter om det nya partiet. 


Redan från begynnelsen var det klart att Miljöpartiet inte skulle bli ett enfrågeparti. Tvärtom. Partiet skulle vara ett parti med program över hela fältet. Vilket det också blev de där dagarna i Örebro. Tack vare genomarbetat underlag från ledningsgruppen i den aktionsgrupp som förberett partibildningen i över ett år. 
Och med understöd av erfarenheter från eldsjälar i lokala miljöpartier i bland annat Stockholms län och Dalarna.
Kritiker som varnat för enfrågepartier vände nu och beklagade istället att partiet inte skulle bli ett strikt enfrågeparti. Dom var ju sådana, miljöpartiätarna.  
 
Fortfarande kan man höra “experter” - och till och med ledande miljöpartister - uttala sig om att MP från början var ett enfrågeparti. I själva verket hade vi konkreta handlingsprogram i snart sagt alla politiska frågor inför vårt första val, som inträffade ett år efter partibildningen. 
 


EVIGA SANNINGAR…
När Kenta Gustavsson sjunger om den “mjölkvita roten som få kan nå på” så är det onekligen så vi som var med från början kände det.

Det fanns något evigt beständigt i våra grundvärderingar. För det räckte ju inte med att som höger och vänster reducera miljöfrågan till en sakfråga vilken som helst. Vi byggde ett parti där ekologisk hållbarhet var en ideologisk grundbult. 
 
Begreppet ”solidaritet” gav vi en både djupare och bredare innebörd än den som vänstern brukade prata om. Vi tillförde solidaritet med kommande generationer, med andra arter och med det ekologiska systemet utan att för den skull tumma på vikten av solidarisk fördelning, inom naturens ramar, här och nu. 
 
Min personliga världsbild hade växt fram när jag föll pladask för Elin Wägners bok Väckarklocka. Hon beskriver hur härskarideologierna måste bort: människan som härskar över naturen, mannen som härskar över kvinnan, den vite mannen som härskar över den svarte. Allt det där vävdes in i den gröna ideologi vi ville utforma.
 
För Lena hade det snarast varit debatten om kärnkraft - och de samhällsmodeller som där ställdes mot varandra - som tände gnistan. Alltid denna kärnkraft…
 
Och mycket riktigt hade t ex Roland von Malmborg, trubaduren med rullgardinen och Beethovens nia, redan långt före folkomröstningen varit aktiv mot det som då kallades atomkraft. Att nobelpristagaren i fysik, Hannes Alfvén, som en gång fått Torbjörn Fälldins Centerparti att ta ställning mot kärnkraft, var engagerad i det nya partibygget var inte så konstigt. Han blev dessutom sammankallande i Miljöpartiets Vetenskapliga Råd.


OCH SEN ÅKTE VI HEM
Innan det partibildande mötet avslutats höll Eva Sahlin ett inspirerande avslutningstal. Men någon partiledare hade vi inte fått. Vi skulle inte ha nån. Men vi fick ett politiskt utskott där rollen som partiföreträdare skulle rotera. 

När Eva talat åkte var och en hem till sig tillsammans med en bunt stencilerade affischer om att Miljöpartiet bildats. De sattes upp på både lovliga och olovliga ställen som sig bör när etablissemanget skall utmanas.
 
Lena åkte hem till Eskilstuna för att bilda lokalavdelning och skriva kommunalt handlingsprogram. Jag åkte till Vingåker för att göra samma sak. 
 
Av den nybildade Sörmlandsavdelningen fick vi dessutom snart uppdraget att skriva landstingsprogram. Perfekt. Vi kunde träffas utan att det skulle börja skvallras om vår relation. Den enda som kände till den från början var min tidigare hustru som också var engagerad i det nya partiet. Hon var den den första som föreslog att just jag och Lena skulle skriva utkast till landstingsprogram.


Det är onekligen trevligt när politik och kärlek kan vävas ihop… Och förresten kände vi kärlek till det nya partiet också. Det blev som en familjemedlem. Och skulle vara så i många år. En stimulerande familjemedlem. Men också sanslöst krävande sådan. 
 
Fortsättning följer...

PS! Lite extra för nördar... 

Vi hade ju ingen partistyrelse. Så istället stadgades om fyra utskott: 

¤Politiska utskottet (invalda blev: Eva Sahlin, Inger Paulsson, Börje Kant, Yvonne Söderström, Ralph Monö, Ulla Dahl, Kaj Nilsson, Ragnhild Pohanka och Per Gahrton). 
¤Förvaltningsutskottet 
¤Stadgeutskottet 
¤Tidningsutskottet (partiets tidning hette förstås Alternativet).
 
 
 


DEL 3: 
SPRÅKRÖR, FÄNGELSE, KONST, USLA VAL, SKULDER OCH SOSSAR SOM JÄVLAS...
Publicerad på blogg och FB den 8/9 2021
 
När Lena, jag och alla andra lämnade det partibildande mötet 1981 hade vi noll koll på vem som skulle bli partiledare. Så klart. Någon sådan skulle vi ju inte ha – vilket jag kommenterade i någon intervju i lokala medier med att vi minsann vet vad ledare heter på tyska...

Det värsta var att vi inte hade språkrör heller. Uppdraget som talesperson skulle rotera i politiska utskottet. Och med rotera menas verkligen rotera. Var och en skulle få sitta tre månader. Sedan skulle en annan ta över. Ideologiskt klockrent, men praktiskt vanvett. Ingen skulle hinna bli känd, och om de väl blivit det skulle de genast rotera ut.

Politiska utskottet valde Eva Sahlin. Det gjorde de rätt i. Eva symboliserade verkligen det alternativa partiet. Expressen skrev att Eva åt alternativ mat, hade barnen på alternativ skola, hade en alternativ livsföring och nu var alternativ partiledare utan att vara partiledare.


När Eva roterat ut blev det Inger Paulsson. Och när Inger roterat ut blev det Ralph Monö. Sen blev det känsligt… Vem skulle rotera in för vår första valrörelse? Det blev ett liv och ett kiv, med en del tårar och bitterhet.
Det blev helt enkelt ett vägval.

VÄGVALET…
Vägvalet skedde hemma hos Börje Kant i småländska Aneby. Min tidigare hustru var suppleant i politiska utskottet och berättade. Det gjorde Per Gahrton också i sin bok Det gröna genombrottet. Det var ett liv och ett kiv, med både tårar och bitterhet.

Så här var det: Tanken var att Ragnhild Pohanka, sjubarnsmamman från Borlänge, skulle rotera in. Men lokalavdelningen i Stockholm förslog att den i utskottet nyinvalda Wawa Sjödin från Eskilstuna skulle väljas. Wawa hade erfarenheter från alternativrörelsen, var skarp i debatter, hade haft ansvarat för partiets näringslivspolitiska program. Per skrev: ”Hon var en modern, ung, framfusig kvinna”.

Ragnhild var den alternativa politikern - inte ung, inte framfusig, inte "modern". Ragnhild blev vald med siffrorna 5-3 och en nedlagd. Hon skulle några år senare bli min första språkrörskollega – och bröllopsvittne när Lena och jag gifte oss.

Arbetsutskottet i MP Sörmland. Claes och Gun Lissenko, David Hörnström, Lena Schlaug (min tidigare hustru), jag och en figur som hette Tommy.

VALET 1982 - POSTEN OCH SVT JÄVLAS
Ett halvår före valet utsågs jag till nytt regionombud för Sörmland och tog plats i Förtroenderådet. Uppbackat av Lena, som studerade till sjuksköterska och tillsammans med en mestadels ung skara byggde parti i Eskilstuna.

Valet gick inte bra. Trots att en del opinionsundersökningar – dock inte den viktigaste i SIFO - pekat på rekordsiffror bara ett kvartal innan.

Spärrarna var många: bara att få råd att skicka ut valsedlar till väljare och vallokaler var ett jätteproblem. Vi finansierade det genom att medlemmar tog individuella lån på 5000 kronor (motsvarar drygt 15000 idag) med löftet att få tillbaka pengarna om partiet kom in i riksdagen.

Men så började Posten jävlas. Ove Rainer, sedermera socialdemokratiskt statsråd, var chef. Han stoppade att Posten skulle skicka ut valsedlar till vallokalerna trots att vi skrivit avtal.

Sedan var det dags för SVT att jävlas. I en sorts partiledardebatt/utfrågning samlade SVT, under sossen Herbert Söderströms ledning, ihop småpartier. Ragnhild tvingades figurera med de mest bisarra figurer som t ex pläderade för ”fri sprit”. Det gick dåligt. DN påpekade dagen efter att det varit ”masslakt på småpartier”.

I valet fick vi 1,7 procent. Men vi kom in i åtskilliga kommuner. Bland annat Vingåker, där min tidigare hustru kom in. När hon ringde kommunchefen för att få en del klarlagt innan första mötet i kommunfullmäktige meddelade han: ”Jag har ingen anledning att informera er om någonting”. Jodå, han var sosse. Ett antal år senare, när MP var stort i kommunen, fick vi bort honom.

För Eskilstuna gick valet sämre. Skulderna betalades av genom att medlemmar plockade morötter på Magda Gård.



KONSTNÄRER KOMMER TILL HJÄLP
MP var illa ute ekonomiskt. Förutom andra skulder borde medlemmar som lånat ut pengar erbjudas att få lånen inlösta. I Förtroenderådet förslog jag att vi skulle vädja till Sveriges konstnärer att skänka konst till ett konstlotteri. Det gjordes över förväntan.

Min tidigare svärfar Sten Börjesson skötte om alltihop, ideellt på heltid. Första pris var en tavla av Bengt Lindström. Den föll inte ut som vinst. Så den sitter på något kansli kan jag tro. Liksom den enorma maskrostavlan... Utan att de som jobbar där har en aning om vilket slit det var med det där lotterier.

Lena och jag var två av alla som åkte runt och hämtade konst, prislistan fastställdes i vårt kök. Och tryckes i Olle Wilsons tryckeri ganngårds, där nästan allt material trycktes de där åren.
 


OCH SÅ NÄSTA VAL - FÄNGELSE, SPRÅKRÖR OCH NAMNTILLÄGG
Valet 1985 gick inte bättre det. Jag toppade Sörmlands riksdagslista – i lokalpressen presenterad som ”Bomben i det politiska grådasket”… Jaja. Detta var före det att bomber smällde på gatorna i Sverige.


Notabelt är att ett av de möten vi i politiska utskottet hade innan valet fick ske i Skänningefängelset. Per Gahrton satt nämligen inne. Han vägrade göra repövning på grund av regeringens eviga fredspolitiska hyckleri – ”manifesterat genom vapenexport och miljardsatsning på JAS-projektet”.

Vi var många miljöpartister som återfanns i det upprop – som annons i DN - där vi vägrade militärtjänst. Jag blev aldrig mer inkallad till repövning. Synd.

På våren innan valet 1985 hade vi lagt till ”De gröna” till partinamn. Per Gahrton röstade äntligen för det, efter att flera gånger talat emot - med det senare erkännandet att ”De gröna” kunde vara bra att ha som namn för ett nytt parti om det skulle gå helt snett med MP.

Insikterna om problemet med roterade frontfigurer hade dessutom slagit rot. Vi införde språkrör. Att Per skulle väljas var solklart. Som kvinnligt rör stod det mellan Agneta Dreber, med många års erfarenhet som proffsig företrädare för det då framgångsrika Stockholmspartiet, och Ragnhild Pohanka.

Ragnhild och jag i Örebro
Återigen ett vägval. ”Proffset mot amatören”. ”Amatören" vann. Det var tur. Dreber blev så småningom folkpartist.

Per och Ragnhild slet. Något alldeles förfärligt. I lojalitet med partiet, dess medlemmar och dess lokalavdelningar. Och det kom att kosta.

I valrörelsens viktigaste skede hade SVT inbjudit Per och Centerledaren Olof Johansson till debatt. Per skriver i boken Det gröna genombrottet: ”Efter åtta framträdanden i Västerås samma dag var jag på kollapsens rand när jag kom in tv-studion. Inte bra!”. Per beskriver det som hände som ”ett av mina mardrömsminnen som plågat mig i årtionden, det i särklass sämsta tv-framträdandet jag någonsin gjort – och det just när det hade behövts ett genombrott!"

Lena och jag såg det på tv, vi var besvikna där och då, men att skylla det usla resultatet i valet 1985 på Per vore inte bara fel utan rent av oförskämt.
Vi rasslade trots allt in i 148 kommuner med 243 mandat – i Vingåker blev det kanonsuccé med tre mandat. 

Vi backade i riksdagsvalet till 1,5 procent. Per avgick som språkrör omedelbart efter valet. Det antyddes att han föreslagit att jag borde väljas till nytt rör. Jag? Vadå? Är han knäpp?? Tänkte jag.

PS! Lite nördkunskap...

RALPH MONÖ, den tredje som roterade in som "sammankallande i politiska utskottet" hade gedigen bakgrund i miljörörelsen som ordförande i Jordens Vänner. Han blev senare generalsekreterare i European Greens, kanslichef på MP:s riksdagskansli mm.

AGNETA DREBER, som förlorade valet till språkrör, fick som plåster på såren uppdraget som ny sammankallande i politiska utskottet. Den som söker på Wikipedia kommer dock att märka att allt som rör MP är borttaget från Drebers historik. Politiskt sökte hon sig, efter sejouren i MP, till Folkpartiet och fick uppdrag som bland annat VD för Livsmedelsföretagen. 
Den här fejkidén fick jag 1985...