Här finns publicerade avsnitt ur blogg- och FB-serien med minnesbilder från decennier.
FEMTIOTAL
Men inte här. Inte i Sverige.
När Elvis sjöng Hound Dog så vevade Sveriges Radio ”Valpen där i fönstret” med Alice Babs.
När James Dean gjorde det till skön konst att stryka omkring så gick Åsa-Nisse för fulla hus i Sverige.
Jag såg inte mycket av Marlon Brandos motorcykel. Jag hörde Snoddas hos Hyland.
Men jag samlade filmstjärnor, så liten jag var. Fick några av brorsan och vårdade dem ömt. Det var det närmaste jag kom den stora världen.
På skivtallriken hemma snurrade Kalle Stropp, Lasse Lönndahl och Vill Ni Se En Stjärna med Zarah Leander.
Men så hände det. En dag kom brorsan hem med en stenkaka med Bill Haley. Rock Around The Clock. Då förändrades världen. Sen kom han hem med en rund, konstig, plastplatta. Med Elvis Presley. Elvis i rosa, Presley i grönt. Då exploderade världen. Allt var möjligt. Jag var väl åtta-nio år.
Jag satt klistrad vid Sveriges Bilradio. Där kunde, om det ville sig, C.G. Hammarlund spela någon enstaka platta med rock´n´roll. Det var så osannolikt så jag jublade rakt ut. Morsan kom instormande.
När jag inte lyssnade på radio eller grammofon lirade jag fotboll. Hade en djurgårdströja med nr 11 på ryggen. Knivstas nummer. Jag var ganska liten och rund. Var kär i Birgitta, men det var väl alla.
I skolan pratade tjejerna om Tommy. Dom hade sett honom i Bildjournalen. Jag föraktade dom. Jag hade visserligen aldrig hört Tommy, men jag var övertygad om att han var en tönt. Flera år senare fick jag höra honom. Jag hade haft rätt. Tommy Steele var en tönt.
På lördagskvällarna kom Axel i en svart bil och hämtade familjen. Vi skjutsades två mil in till Stockholm för att se teve. Vi såg Tiotusenkronorsfrågan. Det var fantastiskt med levande bilder. Tiotusen kronor var mer än en årslön.
Så kom VM i fotboll 1958. Jag var nio år. Familjen skaffade egen teve. Och Kurre Hamrin gjorde Målet. Men Elvis visades inte i svensk teve. Där visades Andy Pandy. Hade inte brorsan försett grammofonen med Elvisplattor hade världen gått under.
Det är så jag minns det. Eller som en vis man en gång sagt:
Wop-bop-a-loom-a-boom-bam-boom tutti fruttiau rutti tutti frutti au rutti tutti fruttiau rutti tutti frutti au rutti tutti fruttiau rutti wop-bop-a-loom-bop-a-boom-bam-boom.
fallenhet för det tyska språket.
Hon var så övertygad om min fallenhet att hon redan första terminen satte ett mycket högt betyg. Vilket förvånade både mig och mina klasskamrater eftersom min språkliga begåvning snarast lyste med sin frånvaro.
Att svaren inte blev de rätta förklarade hon notoriskt med att jag nog drabbats av tillfälliga tankelapsusar eller var offer för unga gossars oförmåga till koncentration när hormonerna ansåg att hjärnan skulle fundera över mer erotiska ting än tysk grammatik.
Det tog flera flera läsår innan tysklärare Gunnel började sänka betyget och på den vägen fortsatte det..
Åren med tyska i högstadiet lärde mig mycket. Visserligen inte så mycket tyska, men bra mycket om livet. Jag förstod att föreställningar kan spela oss ordentliga spratt, att vi gärna ser det vi vill se, tror det vi vill tro och hör det vi vill höra.
Från balkongen kunde man se en betongförsedd lekplats med fastmonterat lekmaterial och höra ljudet från motorvägen till Arlanda.
Det var för jävligt.
Så vi blev del av gröna vågen. Drog till landet.
Vi insåg det alltför romantiska med att dra till landet och leva på några getter. Så jag tjatade till mig en väderstation. Tjatade, tjatade, tjatade. Fick en solig dag veta att det blivit ledigt i Vingåker. Plötsligt dödsfall. Så vi fick en vecka på oss att skaffa en hus där väderstationen skulle kunna lokaliseras.
Så gjorde vi.
För 59 000 köptes huset i Kåsta, efter prutande en tusenlapp. Torrdass och vatten att hinka upp från brunn. Men en jättestor tomt med bördig jord. Nu blev det självförsörjning. Byggde hönshus och så småningom skulle marken rymma allt från potatis och grönsaker till får och bikupor med gula bin.
Som många grönavågare läste vi såväl syndikalistiska Arbetaren - där bland annat Tage Danielsson skrev - och lantromantiska delen av Land. Skrev dåliga noveller och en och annan dikt för att få ihop till elräkning.
Från supermodernt nybyggt höghus i betonglandskap i Sollentuna Centrum till liten stuga med torrdass på landet var det en bit såväl geografiskt som mentalt. Vi mådde bra. Livet var fantastiskt. Om än lite kallt om baken på utedassen första vintrarna innan vi byggde ut och satte in mulltoa. Snart blev vi tre, Ett barn blev till. Lycka.
Hörde om en annan väderobservatör i radion. Ensamstående äldre dam som skötte station i Norrland. Aldrig ledig, högst två timmars sammanhängande sömn per natt, ingen semester, inga lediga helger. Så var jobbet. Vi var två på vår station som kunde hjälpas åt, men många var ensamma. Med arbete var tredje timme dygnet runt.
Hon i Norrland var tacksam för att alla parametrar skulle läsas av och analyseras klockan 10 och 13. Så hon hann till högmässan klockan elva på söndagar. Jag blev förbannad över hur många missbrukades - inte minst i fjällen och i skärgårdarna på detta sätt.
Startade Väderobservatörernas Yrkesråd, fick med mig fler än hundra observatörer på att hota med strejk om det inte blev ordning med rätt att sova några nätter, med rätt till två dagar ledigt i veckan, med rätt till semester, med rätt till OB-tillägg.
Det blev ett jäkla liv. Genom strejk skulle i stort sett allt flyg få ställas in. Facket var överraskat över vårt agerande, SMHI var grinigt.
Vi fick till ett nytt avtal, som beskrevs som det bästa förbättringsavtal som någonsin skrivits på svensk arbetsmarknad. Det var nog min första politiska insats utan att jag förstod att det var politik.
Gott så. Sjuttiotalet övergår till åttiotal.
Undrar hur det varit utan Ronja och Rakel. Om det funkat. Ronja och Rakel var våra får. Som jag på sena vinterkvällar - när jag kommit hem efter politiska förhandlingar och annat sattyg - gick in till. Kände att stress, ilska och annat bara rann av.
Rakel och Ronja låg ofta och idisslade i sitt lilla hus, reste sig när jag kom in, buffade med sina nosar, hälsade välkomnande.
Dom struntade i Carl Bildt, Göran Persson och talmän.
Dom buffade som ett "välkommet tillbaka till verkligheten och det riktiga livet".
Efter det är MP åkt ur riksdagen 1991, efter bara en mandatperiod, blev jag ombedd att komma tillbaka som språkrör. Vilket jag gjorde. Vi kom in nästa val (1994) igen. Som första parti som återkommit. 1998 blev det budgetsamarbete med sossarna och vänstern. Sett med facit i handen var det oerhört framgångsrikt.
Så framgångsrikt att Göran Persson, som var statsminister, fick motta det norska Sofie-priset för den goda miljöpolitik som bedrevs. Bland annat för grön skatteväxling och rejält högt stöd till skydd av biologiskt värdefull skog.
MP drev igenom alltihop genom budgetsamarbetet. Men det visste ju inte norrbaggarna. Och Persson valde att vara tyst om den saken. En check på hundratusen dollar fick han. Det skrevs i Expressen att han tog pengarna själv. Kanske köpte han kossor för pengarna. En rejäl mjölkko kan man få för 25 000 kronor. Så en miljon räckte till 40 stycken.
Hemma gick Ronja och Rakel ovetande om detta. Däremot såg de till att våra barn fick växa upp med lamm varje sommar och därmed bli en del av det verkliga livet, det där livet från vars utsiktsplats politiken ofta ter sig så märklig.
Det hände dessvärre att jag - sent hemkommen efter en extra hård vecka - även gick in i vedboden, tog första bästa tjocka klabb, la upp på vedkubben, lyften klyvyxan och högg under det glada utropet: "Jävla Göran!"
Sekelskiftet tillbringade familjen löjligt nog på Kungliga Slottet - när klockan slog sina tolv slag skålades för framtiden. Familjerådet kom fram till att det kunde vara ett minne så gott som något. Det var det... Vi stod och tittade ut mot folkhavet som samlats nedanför Slottet då klockan slog tolv. Bredvid oss stod några slynglar med champagneglas i händerna och beskrev de där som samlats nedanför med ordet "pöbel".
Längre än så har vi inte kommit. Var det något jag ogillade under åren som politiker var det möten med den "fina värld" där såväl snorungar som formellt vuxna gick med näsan i vädret och föraktade den verkliga världens människor.
Ofta hade de uppnästa ärvt en förmögenhet. Ofta ansåg de att "arbetslinjen" skulle gälla det arbetande folket, medan de själva inte arbetade utan istället lät "sitt kapital arbeta". Tomma på bildning var de dessutom förfärande ofta.
Några månader efter sekelskiftet avgick jag som språkrör efter 11 år sammanlagt. Besöket i politikens innersta cirklar var över.
NOLLNOLLTAL
Har man varit statsråd för sossarna byter man glatt sida, tar plats i välavlönade bankstyrelser som alibin och skaffar sig flådigt boende.
Jag lockades, efter att 2001 lämnat riksdagen, av ett fett erbjudande från en intresseorganisation där jag skulle fungera som tänkt alibi.
Ett fint jobb i en god intresseorganisation kom också på tal men krävde att jag skulle leva i en europeisk storstad – antingen pendlande hem eller också rycka upp barnen från sin tillvaro. Inget var lockande. Fint cv gör ingen lycklig.
Ett halvår efter det att jag lagt av med partipolitiken blev det för övrigt stopp på ett annat sätt. Hade Gessle kommit ut med låten om alla känslor som kommer på en och samma gång så hade den varit aktuell för min del. Hans låt kom ett år efter sammanbrottet.
Känslor och känslor förresten, det var väl snarast kroppen som fått nog. Det blev stopp på uppförsbacken mot vårt hus. Svetten skvalpade. Hjärtat dunkade. Huvudet sprängde.
Det snällaste en läkare sa var att organen gått på högvarv flera år genom negativ stress och att organen därmed åldrats så livet nog skulle förkortas…
Hur vetenskapligt det var vet jag inte. Om lantliga vårdcentralers läkare kan sägas mycket - de flesta kommer och går. Det skulle ta några år innan jag åter kunde springa på skogsstigarna och längta till Lidingöloppets helvetesbacke.
Men skriva orkade jag i alla fall. Hur trött jag än var. Mest trött var jag nog på det politiska språket. Vad är motsatsen till det? Jo, rock’n’roll. Så jag skrev om min barndoms hjälte och rockmusikens barndom.
När manuset var färdigt satt jag på altanen och glodde ut över Kalefjärden i sjön Tisnaren. Hade slutredigerat hela natten, satt med ett glas ljummen maltwhisky innan jag skulle trycka på knappen ”sänd” för att skicka iväg alltihop till förlaget. Men plötsligt händer det…
Någon liksom säger till mig med hånfull röst: ”det finns tusen böcker om samma sak, det här duger inte, skriv om som om Elvis själv berättar”.
Hade jag varit från den amerikanska södern hade jag väl trott att det var vår Herre som talade till mig. Nu, som svensk, var jag övertygad om att det var maltwhiskyn.
Hur som helst: plötsligt stod det alldeles klart för mig att jag måste skriva om alltihopa. Utifrån att det är Elvis själv som berättar, med sitt språk, men sina känslor, med sina undanflykter och sin ångest. Förlaget var vänligt nog att ge uppskov.
Det blev boken "Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac". Det var nåt annat det än partipolitik, riksdagen, evighetslånga sammanträden och det politiska språket. Dessutom fick den bra recensioner.
Så bra att den blev grund för en föreställning med namnet Delvis Presley som jag gjorde tillsammans med den engelske sångaren Fred Lane. Vi gillade både de gamla blueslåtar som Elvis började sin karriär med. Vi gjorde nästan 90 föreställningar – allt från små teatrar till bygdegårdar och fängelser.
På de sistnämnda – i de hårdaste av miljöer med de hårdaste av gossar – var inte alla intagna nöjda då de fick veta att Tutti Frutti egentligen var en gaylåt…
Under det här årtionden började jag också föreläsa om Elin Wägner. Roligast var att få prata om Elin – som var den andra kvinnan i Svenska Akademien – i Akademiens lokaler.
Det lät garanterat helt annorlunda än när Harry Martinsson, som fick Elins stol när hon avlidit, höll sitt inträdestal där han förminskade sin företrädare på ett skamligt sätt.
På nollnoll-talet mutades för övrigt vårt potatisland in av ett utländskt gruvbolag… jo, så kan det gå till. Lite ironiskt: jag var ordförande i Rädda Tisnaren under åren då gruvbolag hotade med gruvbrytning nära sjön. Vi fick stopp på det.
Ironiskt var väl också att jag – som aldrig spelat volleyboll – var ordförande i Vingåkers Volleybollklubb som spelar i elitserien.
Funkar bra för volleyboll. Uselt för politik. Som fördummas. Inte så att den politiska debatten var befriad från dumhet förr heller. Själv begåvades jag med extra getingar, eller om det var Aftonbladets plus, för att jag i en debatt burit en flådig och skitdyr skjorta... (Bra kvalité, den håller än...).
Förresten var det på nollnoll-talet som de dåvarande språkrören bad mig att antingen inte kritisera något de sagt – till exempel att miljön bara kan räddas genom ekonomisk tillväxt - eller också sluta vara medlem i Miljöpartiet.
Med viss sorg valde jag det sistnämnda. Men potatislandet fick jag ha kvar.
Där frodas just nu sparrispotatis som bäst. En ganska fast sort, Passar utmärkt kokt, stekt och ugnsrostad. På franska heter den Asperges men trots denna franska kunskap - apropå Johan Pehrsons uttalande - har jag ännu inte läst nåt av Michel Houllebecq - uppskattar dock Madeleinekakor under förutsättning att de inte är doppade i Prousts lindblomste.
En av de som kom på det var Olle Palmlöf. Smart kille!
Han var så smart så att han under arbete med SVT:s serie En bok, en författare kom på att jag borde vara programledare som samtalar med författarna.
Gjorde 99 program - de allra flesta oredigerade samtal i 28 minuter. Fackböcker. Allt från astronomi och islam till miljö och ekonomi. Och böcker om hjärnan.
Det sistnämnda har gjort att jag inte skrivit mina memoarer... det är nämligen så att varje gång en människa tänker på ett minne så förändras det. Vilket förklarar hur en del gamla politiker minns totalt fel till sin egen fördel.
Det här uppdraget var det roligaste jag hållit på med. Och mest lärorika. Plötsligt slog jag titt som tätt min hustru när vi testade olika allmänbildningsquiz...
Slutade med uppdraget när producenten fick för sig att 28 minuters samtal var för mycket för unga tittare... så därför gjordes det om till frågor och svar som redigerades.
Men det kunde ju vilken simpel journalist som helt klara av. Precis som dom klarar av intervjuer med partiledare. Deras oförmåga att ställa den mest grundläggande sokratiska frågan - varför? - gör att politiken blir fördummad och politiker kommer undan med inköpta oneliners och fraser. Det gjorde författarna också när programmet gjordes om för att sedan - när det var förstört - läggas ner.
Min bästa spaning var när jag - till Thomas och Ursulas totala förvåning - hävdade att ny partiledare för Socialdemokratin skulle bli Håkan Juholt.
Dom trodde att jag var galen. Han blev vald. Höll ett installationstal som fick mig att tro på socialdemokratin, Lena och jag såg det på teve, tittade på varandra som om vi drömde, så här hade inte en sosse låtit sedan Bengt Göranssons dagar. Om ens det. Vi kände hopp. Och jag sa nåt om att det hade varit spännande att vara språkrör för MP och samarbeta med den mannen.
Sen gillade han Elvis också, dessvärre tror jag att han gillade 70-talselvis mer än 50-talselvis vilket förmodligen blev hans fall. Med benägen hjälp från de "partikamrater" som gärna satte krokben honom.
"Vill du ha en kopp kaffe?" var oftast frågan när jag anlände för att föreläsa om Elin Wägner. "Vill du ha ett glas vatten?" var frågan när jag anlände för att föreläsa om politik. "Tjena, vill du ha en öl?" var ofta hälsningsfrasen när jag kom för att prata om rockmusik.
Förresten var en av de märkligaste föreläsningar jag hållit den som gick av stapeln i Jussi Björlingsmuséet i Borlänge. Ämnet var Elvis och Jussi - på temat trovärdiga röster. Där kom äldre operavänner. Och gamla raggare. De betraktade varandra med visst avståndstagande. I pausen möttes de. Och pratade för första gången med varandra. Jag såg till att pausen blev lång, dom tycktes ha trevligt, fördomar föll som spön i backen.
Det är politik när den är som bäst...
Innan dess hade partiledningen bett mig lämna partiet eftersom jag - dinosaurielikt - stod fast vid de åsikter jag hade som språkrör och emellanåt vädrade viss kritik.
I slutet av decenniet påbörjade jag manus på det som jag beskrev som min slutplädering. Den som fyllt 70 bör väl tänka på sånt. Man är liksom på väg bort, men går ännu hand i hand med kommande generation...
Boken kom när nytt decennium trätt in. Tjugotalet. Dess första år skulle riksdag, regering, kungahus och hela Sverige fira att demokratin fyllde 100 år. Vilket är en simpel lögn. Som säger något om vår tid.
TJUGO- OCH TRETTIOTALET...
2020-talet inleddes med en
riktig saftig lögn. Nämligen hundraårsfirandet av "demokratins införande
i Sverige". Det som infördes var klassröstning med rasistiska förtecken
för män och kvinnor. När partiledare kallar det för demokrati ska du se
upp!
Det var först
1945 som den som mottog bidrag - mest ensamstående mödrar - fick
rösta. Och det var först 1959 svenska romer fick rösta. Allmän och lika
rösträtt infördes när jag satt i riksdagen. Nämligen 1989. Då fick även
de som ansågs vara ”psykiskt handikappade och utvecklingsstörda”
rösträtt.
2020-talet
blir - om jag lever så länge som män i genomsnitt lever i Sverige - mitt
sista hela decennium. Lite melankoliskt föreläser jag på ytterligare
ett tema - livet, döden och historier från ett liv i politiken - under
rubriken "Får jag be om några rynkor till". Enligt statistiken ska jag
dö några få år in på 2030-talet.
Förmodligen
oerhört tacksam för det liv jag fått leva i den parentes där demokratin
växte fram med gratis utbildning och sjukvård som inte var beroende av
plånboken. Förhoppningsvis märker jag fortfarande att vedstaplarna
doftar så där härligt som bara vedstaplar kan dofta på våren, att
sädesärlan spatserar på gräsmattan, att kajor slagit sig ner i några
orökta skorstenspipor.
Några sura årtionden...
2020-talet,vad
ska det bli av? Och decenniet därpå? Skulle tro att det blir några sura
årtionden. För många. Låtarna i Eurovison Song Contest kommer inte att
bli bättre. Fastighetsbubblan spricker, några glada hackare kommer att
slå ut bankväsendet några dagar, flyktingvåg drar fram och högern i
bland annat Sverige är på väg att bli ekofascistisk eftersom
klimatförändringarna krupit upp i deras knän.
I
enlighet med vad jag skrev i Vad ska vi ha samhället till? - den skrevs
före corona - kommer pandemier att slå till. Vårt sätt att leva leder
obevekligen till det, vi är en art som helt enkelt sprider virus omkring
oss och vi anser oss ha rätt att göra det eftersom vi kan, har råd och
uppfattar det som del av den sentida normaliteten.
Klimatfrågan?
Det så kallade 1,5-gradersmålet har för länge sedan varit överspelat,
inte för att det varit omöjligt att uppnå utan för att vi inte vill
uppnå det eftersom annat uppfattats som viktigare för den enskilde
individen, för företagens överlevnad till nästa kvartalsrapport och för
själva systemets bevarande ända in i kaklet. Vi kommer att få fullt upp
att klara oss under tre graders genomsnittlig uppvärmning.
I
kampen mot klimatförändringar kommer vi under de två närmsta
decennierna att blunda med ena ögat och skapa andra miljöproblem - vårt
mål att överge fossilsamhället leder oss in i metallsamhället ända tills
vi i slutet av årtiondet inser att batteritekniken var primitiv och
består av en övergångsfas till något helt annat. Och så grundvattnet.
Som blivit illa åtgånget. Den kemikaliecocktail allt levande tvingas leva i ställer till det för vår naturliga fortplantning. Men å andra sidan, "naturlig" kanske kommer att upplevas som primitivt eftersom produkten kan bli lite hur som helst.
Rakt in i kaklet
Eftersom
vi trodde att den enda vägen fram var att gasa, växla upp och köra
fortare - istället för att lätta på gasen, växla ner och se vart vi kör -
så kommer vi under 2020-talet att fara rakt in i kaklet med en jävla
fart medan vi ivrigt hojtat hur snabbt vi kört - lika korkade som den
som kastar sig ut från flygplan och halvvägs ner på jorden tycker att
det gått bra hittills.
Sverige?
Precis som i Europa kommer det som kallas blåbrunt att ta över alltmer.
Det system och den färdiga struktur som EU byggt i tron att skydda
demokratin kommer att tas över av de krafter de flesta av oss idag skyr.
På 2030-talet kommer de flesta inte att fundera så mycket på det, för vi
sitter på ett sluttande plan där vädringar förskjuts och ny normalitet
växer fram. Som alltid. Vad som är "mittenpolitik" förskjuts, precis som den gjort de senaste årtiondena.
Jo, det
hela kommer att pimpas med någon större kärnkraftskatastrof och
privatiseringar av det som tidigare var länders förmåga att kriga.
Redan
vid nästa decennieskifte kommer kampen för demokrati och människors
integritet att ses som något naivt. Med motivet att skapa trygghet ses
övervakningssamhället som det naturliga.
Men guldbron vid Slussen i Stockholm ligger kvar.
Och
människor kommer att finna sätt att bli lyckliga på även då, ett sätt
är att blunda med ett öga och inse att det vi en gång kallade demokrati
var en parentes. Vi, i meningen homo sapiens, arbetade hårt för att det
skulle bli så för vi var fångar i ett systembygge som har sin egen
undergång inbyggd i sig.
Trist,
men det kommer nya decennier, nya generationer, ny teknik som till slut
medför att nästa steg för den kolbaserade arten homo sapiens är
hybridmänniskan, eller som den kommer att kallas "den utvecklade
människan". Den gamla mänskliga hjärnan kommer att ses som något som
tillhörde primater som apor och homo sapiens. "Den utvecklade människan" må vara styrd såväl i tanke som annat, och den som accepterar ges utrymme till lycka, den som inte accepterar gör uppror, hittar gamla skrifter om hur livet skulle kunna vara, förundras och får kraft i sin förundran. Embryot fanns faktiskt redan i början av 2020-talet. Många gjorde vad de kunde för att ta död på det.
Förhoppningsvis minns jag också i slutet av 2020-talet några rader av D.H Lawrence - som nog fått idén från Catullus som levde några årtionden före vår tideräkning. Dom har följt mig, jag skrev dem till och med på en vägg därhemma samma dag jag flyttade in i huset på landet 1972 efter att ha lämnat både Stockholm och idén om att livet består av pengar, karriär och otåligt flackande
Lost to a world in which I crave no part,
I sit alone and commune with my heart.
Pleased with my little corner of earth,
glad to have come, not sorry to depart.
Och sen då, när bänken förblir tom och decennierna går och kommer? Tja, askan av mig lär göda växtlighet på kyrkogården i Skedevi. Möjligen har några närstående snott lite aska och hällt den under den stora tallen där våra katter är begravda. Det vore fint.